Ting å gjøre i Tallinn

Estlands idylliske hovedstad Tallinn ligger strategisk plassert helt nord i det lille landet, langs den baltiske sjøen. Byen het lenge Reval før den byttet navn, og det er blitt funnet bevis på at mennesker har oppholdt seg her i minst 5000 år. I dag er Tallinn en sprudlende storby, som byr på bortimot absolutt alt, spesielt for reiseglade nordmenn – byen er en herlig blanding av eldgammel kultur og moderne teknologi.

Selv om Tallinn har beholdt mye av sjarmen fra gamledager, er den i dag et mekka for teknologiske framskritt, og ligger på topp 10 listen over digitale byer i verden. Det skaper en unik atmosfære.

Mens deler av byen er høymoderne, er andre deler av byen utilgjengelig med bil, der du er nødt til å ta beina fatt. Naturlig nok gjelder dette i hovedsak for den berømte gamlebyen, som ligger i den indre delen av Tallinn. Gamlebyen er en av Europas best bevarte middelalderbyer, og anses av mange lokale å være den «ekte byen», og er et absolutt must om du er på tur.

Her kan du få servert lokal mat og drikke i de mange kafeene og restaurantene, samt kjøpe andre lokale varer i de mange små, privateide butikkene, gjerne av typen amber, smijern og treprodukter.

Hvis du får nok av gamlebyen og steinlagte gater, er kanskje det alternative nabolaget Kalamaja verdt et besøk. Kalamaja har blitt utnevnt til et av verdens kuleste steder, og her får en overdose av alt som er «in» – mikrobryggerier som lager sin egen øl, designerbutikker, diverse spennende start-ups, og eksklusive gin-destillerier som kun produserer i små opplag.

Kultur for alle penga

Hvis du derimot er mer interessert i kultur, enten av den nye eller gamle sorten, er Tallinn det ultimate reisemålet. 50 år som en del av Sovjetunionen setter sine preg, og blandet med moderne innspill fra de siste årene resulterer det i en salig blanding med noe å se for enhver.

En stor del av Estlands befolkning er russiske, og det har resultert i det russiske markedet Balti Jaama Turg, som ligger like ved den største togstasjonen. Hver dag fylles markedet opp av rundt 50 boder, der du kan få kjøpt alskens lokale goder og varer, fra hjemmelaget syltetøy til antikviteter.

Ingen kulturby er komplett uten en antikk katedral, og Saint Olavs Church fra 1200-tallet er en riktig perle. Den har imidlertid fått kallenavnet «ulykkeskirken» ettersom den har blitt truffet av lynet åtte ganger, og brent ned tre ganger. Bygningen var allikevel på et tidspunkt verdens høyeste med sine 123 meter, og du kan ta trappene helt opptil toppen for en spektakulær utsikt.

På stadion med navnet Song Festival Grounds kan du få oppleve noe helt utenom det vanlige – scenen har plass til opptil 15 000 sangere på samme tid! Om du heller vil lene deg tilbake med en god film, skal du ta turen innom taktopp-kinoen Katusekino, på toppen av Viru shoppingsenter. De lokker med en massiv, oppblåsbar skjerm og har plass til over 300 tilskuere.