Reiser i vår europeiske bakgård

Når vi tenker på feriereiser, forbindes det ofte med et sted lang av gårde, men slik trenger det ikke å være. Innenfor Europas grenser har vi hundrevis av storslagne reisemål, for alle mulige typer ferier. Landene mot øst er lang fra bare grå og triste – faktisk er det ofte den rake motsetning. I tillegg er det ofte svært rimelig der, i hvert fall hvis vi sammenlikner med prisene vi er vant med her hjemme.

Godt pakket inn av Russland, Latvia og Finlandsbukten ligger bitte lille Estland. Med sine drøyt 1,3 millioner innbyggere er de blant Europas minste i folketall. De var tidligere en del av den storslåtte Sovjetunionen, som betyr et spektakulært utvalg når det kommer til arv, historie, gamle slott og bygninger, samt en overdose av kultur.

Ettersom landet er såpass lite i areal, betyr det at nesten alt er innen rekkevidde. Det mest populære reisemålet er naturlig hovedstaden Tallinn, der man garantert vil finne noe for enhver smak. Kafeer, restauranter, barer, shopping, gamlebyen og parker med dans og musikk, bare for å nevne noe.

Prismessig er Estland fortsatt langt bak en europeiske standarden, og for oss nordmenn betyr det at du kan forvente deg priser langt under det du er vant til. I hovedstaden er det riktignok litt dyrere enn ellers i landet, men du kan fortsatt regne med å finne en full middag for en hundrelapp, eller lunsj for rundt 30 kr.

Reiser du derimot litt ut på landet, og til et annet sted enn hovedstaden, kan du gjøre virkelig kupp. Uansett om du bare er ute etter å sette deg ned for en matbit, eller stappe kofferten full av klær, klokker, smykker og elektronikk, kan du forvente deg gode rabatter.

Nyttig informasjon, lett tilgjengelig

Vi befinner oss i det som har blitt omtalt som informasjonsalderen. Så å si alt vi måtte lure på er bare et par tastetrykk unna. Det er selvsagt vel og bra, og vi nyter godt av å kunne faktasjekke nesten hva som helst, i løpet av noen sekunder. Selv om søkemotorene i dag er kongen på haugen når det gjelder info på nettet, er det dog ikke alltid man finner fram til det man er ute etter, særlig om man leter etter noe som det ikke blir så ofte søkt etter.

Allerede har det blitt laget egne nettsteder, dedikert til å finne fram til artikler og informasjon om all verdens forskjellige temaer du måtte være på utkikk etter. Gjennom å lenke til kategorier som for eksempel nyheter, litteratur, mat og film kan du finne nyttig lesestoff om det aller meste.

Lett tilgjengelig er også Estland som du kan fly til på halvannen times tid, ofte for bare noen hundrelapper. Det er heller ikke bare Estland som kan være et yndig reisemål – hele Baltikum, som også inkluderer Latvia og Litauen, byr på lett tilgjengelige, fantastiske storbyferier. Alle landene bruker euro, og som her i Norge, prater de aller fleste engelsk som andrespråk, spesielt i de større byene.