Bilferie i Baltikum

En ferietur til de baltiske stater, eller Baltikum som de kalles, kan by på herlige opplevelser helt utenom det vanlige. Området er pakket inn av Polen, Russland og Hviterussland, og en tur dit kan gjerne kombineres med en svipptur innom Warszawa. Kjører du egen bil får du maks frihet, og du kan dra akkurat dit du vil – dermed får du med deg det du har mest interesse av.

De baltiske statene ligger ved Østersjøen, med Litauen lengst sør, Estland lengst nord, og Latvia i midten. De tre landene var tidligere en del av Sovjetunionen, men i 1991 erklærte de sin selvstendighet. Det resulterer i at de tre landene er svært unike, når det kommer til bygninger, kultur og struktur, ettersom de er en blanding av den storslåtte unionen og har siden hatt 30 år på seg til å bygge sin egen identitet.

Det går selvsagt fint an å fly til Baltikum, men for å gi reisen skikkelig særpreg, anbefales det å kjøre egen bil – da kan du også kombinere reisen med en tur innom andre nærliggende land.

Med Stena Line kan du ta med bilen om bord til Polen, og derifra er ikke turen videre lang. Det går også flere lokale ferger som tar deg dypere inn i de baltiske statene.

Dessuten er Polen et fantastisk ferieland for nordmenn! Her får du garantert oppleve noe nytt, ettersom den vestlige kulturen møter nye østlige impulser – det resulterer i et unikt land i stadig forandring, med matopplevelser, spabesøk, hvite sandstrender, og ikke minst shopping. Rosinen i pølsa? Rimelige priser. Polen er fortsatt svært billig sammenliknet med våre skandinaviske standarder.

Finn den rette bilen

Hvis du skal ut på bilferie, burde du ha en bil som er behagelig å kjøre, og som egner seg for lengre turer. Om du ikke har en passende bil selv går det an å leie en, men det kan fort bli dyrt. I så fall kan det være smartere å kjøpe en, og med riktig valg av billån kan du få gunstige priser.

Billån er en egen type lån med spesielle regler tilknyttet, men det betyr også at du ofte får lavere renter enn du gjør på flere andre typer lån.

Det er riktignok litt å sette seg inn i før man tar en avgjørelse når det kommer til billån. Hvor mye man kan låne, hvordan man kan finansiere det, og hvilken bil som er best for dine behov er alle viktige ting å kartlegge før man går videre.

Så, da var bilen fikset og det er på tide å legge ut på tur!

Det greieste er helt klart å ta en ferge om du vil på biltur til de baltiske stater, men det går faktisk an å kjøre store deler av veien. I så fall må du kjøre hele Sør-Sverige på tvers, før du tar ferga over, øst for Stockholm. Om du skal ut på langtur med bilen, kan det imidlertid være greit å sjekke at bilen er i god stand først, og lese gjennom et par gode råd fra ekspertene.